TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE
De principes van de Chinese geneeskunde gaan terug tot de begrippen uit de oude Chinese natuurfilosofie. De basisgedachte hierbij is dat ziekte ontstaat wanneer de balans verstoord is. Door deze balans te herstellen zal men weer gezond worden. De oude meesters bestudeerden de natuurlijke processen en bouwden op deze kennis hun medische theorieën. In tegenstelling tot andere geneeswijzen heeft de Chinese geneeskunde zich 4000 jaar lang ongestoord kunnen ontwikkelen. Hierdoor is de Chinese geneeskunde uitgegroeid tot een zeer uitgebreid en waardevol systeem dat een grote bijdrage aan de huidige gezondheidszorg kan leveren (complementaire geneeskunde). Chinese geneeskunde is zeker niet alternatief, meer dan 1/3 van de wereldbevolking maakt er al eeuwenlang dagelijks gebruik van!

DIAGNOSE
De Chinese geneeskunde heeft een van de meest verfijnde diagnostische technieken van de wereld. Door het voelen van de pols, het zien van de tong en het gericht stellen van vragen kan de Chinese geneeskundige de oorzaak van de ziekte opsporen. Ook de invloeden van het klimaat, emoties, woonomgeving en werktijden/slaapritme worden meegenomen in de diagnose. Tevens is de TCG therapeut in staat om preventief te behandelen. Dit is de grote kracht van TCG. 

De peilers van de TCM zijn: acupunctuur, TuiNa massage, kruidenleer, Qi Gong en voeding.

In mijn praktijk wordt u behandeld met Klassieke Acupunctuur. Ook cupping, moxeren en guasha kunnen worden toegepast. Afhankelijk van de klacht en uw voorkeur wordt er samen voor een aanpak gekozen. Ook geef ik “huiswerk” mee in de vorm van adem-oefeningen of eenvoudige klopmassages uit de Qi Gong. Adviezen voor leefstijl en voeding behoren hier ook toe.

Klik voor verdere uitleg in de menubalk op Behandelingen, Acupunctuur.