TuiNa( spreek uit twie-na) en acupressuur lijken op acupunctuur, maar i.p.v. het inbrengen van naalden worden de zgn. acu‑punten gemasseerd en
IMG 0020energiebanen geopend . Net als bij de andere vormen van TCM gaat het er bij Tuina om, in je lichaam een uitgebalanceerde en vrije stroom van Qi, de levenskracht, te herstellen. Op die manier krijgt het lichaam de kans zichzelf te helen. Je voelt je na een TuiNa massage compleet, elke cel is weer met elkaar verbonden. Zowel fysiek als mentaal voel je je herboren. Het is ook een geweldige antistress methode en helpt bij alsmaar komende gedachten.

Daarnaast verbetert Tuina in belangrijke mate de weerstand van het lichaam. Een Tuina behandeling heeft daarnaast tot gevolg dat gifstoffen uit het lichaam worden verdreven. Tuina is heel goed in te zetten bij bijvoorbeeld: migraine, ischias en andere vormen van chronische pijn. Tuina is ook erg geschikt voor klachten die samenhangen met spier- en skeletproblemen en klachten die samenhangen met chronische stress, waaronder spijsverteringsklachten en ademproblemen. Tuina kan niet worden toegepast in het geval van botbreuken, open wonden, laesies.

Dit alles maakt TuiNa bijzonder geschikt voor kinderen en voor mensen met een zwak gestel of energietekort maar ook voor stress gerelateerde klachten. Mijn ervaring is dat TuiNa bij nek-schouderklachten zelfs beter werkt dan acupunctuur. Ook wordt tuiNa toegepast bij angst voor naalden. TuiNa werkt ook preventief erg goed.

TuiNa bestaat uit 3 basisonderdelen: Medische massage, fijn-manuele rektechnieken en Acupressuur.